"Sinkovits Imre"

nyertes pályázatunk


KKETTKK-56P-04-0897
Az "Együtt egy jobb életért" Egyesület az 1956-os forradalom és szabadságharcot, valamint a kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző, a hősökről és áldozatokról megemlékező programsorozatot valósított meg a Nagydobosi Általános Iskolában. (A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által kiírt "Sinkovits Imre" pályázat keretein belül)


" A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta."


A pályázatunk célja volt, hogy előmozdítsuk az 1956-os forradalmat és szabadságharcot méltató, valamint a magyar antikommunista hősökre emlékező kulturális és tudományos programok, rendezvények szervezését azzal a céllal, hogy hozzájáruljanak a társadalmi emlékezet ébren tartáshoz, valamint a közös értékeken, múlton és kultúrán alapuló magyar közösségi identitás erősítéséhez.


A pozitív visszajelzések, és vélemények tükrében megállapítható, hogy az egyesületünk és a Nagydobosi Általános Iskola a programsorozatunkban megvalósult színvonalas programokkal méltó módon emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról. Céljainkat sikerült realizálnunk programjaink segítségével.


A rendezvénysorozat egy hónapja során 6 alkalommal az egyesület által felkért 1 fő történelem szakos (Kiss Árpád), és 1 fő fejlesztő és gyógy-pedagógus (Hutásné Petruska Krisztina) segítségével tartottunk nem rendhagyó történelmi órákat a célcsoporttagok számára a Nagydobosi Általános Iskolában. Az oktatás- és rendezvénysorozat alapját a Magyarországi és a világban zajló események történelmi áttekintése és korhű bemutatása adta.


Meghirdetett rajzversenyünkre, versíró versenyünkre beérkezett produktumokból kiállítást szerveztünk, melynek megnyitóját egybekötöttük egy nagyobb volumenű rendhagyó történelem órával is.


Az "56-os olvasó és rajzkör" helyszíne is a Nagydobosi Általános Iskola volt. Heti egy alkalommal, délutánonként az iskola egyik nagytermébe vártunk kicsiket és nagyokat is, ahol az 1956-os forradalom és szabadságharccal kapcsolatban született szakkönyvekből, regényekből, megemlékezésekből olvastak fel pedagógusok, önkéntesek a jelenlévőknek, és akinek megjött a kedve az nem csak hallgatója volt ezen programoknak, hanem kis "Picassója". Ceruzát, zsírkrétát, festéket ragadva lerajzolta amire a hallottak inspirálták.


A projekt záró rendezvényt szintén Nagydobos településen tartottuk, ahol az egyesület elnöke, Dicső-Garai Edina értékelte a projektet, és a fiatalok műsora (a versek, és a dalok erejével idézték fel 1956 emlékét), Módy Virág citeraprodukciói, Kiss Árpád történelmi megemlékezése, a projektben résztvevő valamennyi diák jutalmazása, majd pedig a meghirdetett versenyeken helyezést ért diákok jutalmazása történt. A visszajelzések alapján elértük célunkat, és az üzenet, amit közvetíteni kívántunk mindenkihez eljutott, hiszen projektünk megvalósításával célunk az volt, hogy előmozdítsuk az 1956-os forradalmat és szabadságharcot méltató, valamint a magyar antikommunista hősökre emlékező kulturális és tudományos programok, rendezvények szervezését azzal a céllal, hogy hozzájáruljanak a társadalmi emlékezet ébren tartáshoz, valamint a közös értékeken, múlton és kultúrán alapuló magyar közösségi identitás erősítéséhez.


Köszönjük a lehetőséget!